Legendele Palatului: Prinţul Jumong

Legendele Palatului : Prinţul Jumong

Mitul a fost descoperit relativ recent pe Stela (monument) lui Gwanggaeto, un rege ce a domnit  în Goguryeo între anii 392-412. Se spune că Ju Mong era fiul lui Hae Mosu (Fiul Cerului) care conform legendei descrisă în Samguk Yusa, călătorea într-un car tras de cinci dragoni, şi a lui Yuhwa, fiica Zeului Râului Habaek.

Hae Mosu a întâlnit-o pe Yuhwa pe malul râului când făcea baie, dar zeul râului nu a fost de acord cu iubirea lor si Hae Mosu s-a reîntors în cer. Zeul râului a alungat-o pe Yuhwa în Ubalsu , unde ea a devenit concubina Regelui Geumwa din Dongbuyeo. Yuhwa  a rămas însărcinată cu lumina soarelui şi a născut (?) un ou. Geumwa a încercat să distrugă oul şi să-l dea ca hrană animalelor, dar acestea au protejat oul şi atunci  Geumwa i l-a dat înapoi lui Yuhwa. Din ou a ieşit un băiat, care a fost numit Jumong, care aparent înseamnă arcaş îndemânatic.

Dar ceilalţi fii ai lui Geumwa au devenit geloşi pe el şi atunci a fost nevoit să fugă din Dongbuyeo. Când a trebuit să traverseze râul Omni din Puyo a cerut zeului râului să-i împletească un covor de pipirig încât broaştele ţestoase să se poată urca pe el şi să facă un pod peste care să traverseze. Zis şi făcut. După ce a fondat Goguryeo, conform aceleiaşi legende scrisă pe stela mai sus amintită a chemat Dragonul Galben şi, după ce şi-a lăsat regatul moştenire fiului său Yuryu, s-a ridicat la cer.

Dar există alte variante, mai credibile, ale naşterii lui Ju Mong. Astfel se spune că el ar fi fost fiul lui Go Mosu (ligamentul cu conotaţie atât de peiorativă în română nu e indicat) care era nepotul regelui Go Jin, al doilea fiu al lui Hae Mosu. Go Mosu s-a căsătorit cu Yuhwa, fiica lui Habaek, care era şeful unui trib care trăia lângă râu. Go Mosu a murit în bătălie înainte de a-şi vedea fiul, Ju Mong, născut. Go Jumong a crescut apoi în Dongbuyeo, dar a fugit de acolo din cauză că ceilalţi prinţi erau furioşi şi geloşi pe el. După ce a trecut graniţa şi a intrat în Bukbuyeo, Go Jumong a fost întâmpinat de  Go Museo Dangun, care era al şaselea conducător al Buyeo. Go Museo dangun a decis să-l căsătorească pe Jumong cu cea de-a doua fiică a sa, Soseuno. Când Go Museo a murit fără să aibă vreun fiu, Jumong s-a urcat pe tron şi a devenit al şaptelea dangun din Bukbuyeo. Apoi a cucerit nenumărate regate vecine şi a întemeiat Goguryeo în 37 BC.

Din articolul citat din Wikipedia rezultă că Jumong  era deja căsătorit cu Ye So cu care avea un fiu Yuryu, iar în anul 19BC Ye So a fugit în Goguryeo din Dongbuyeo împreună cu fiul său şi a fost făcută împărăteasă, spre marea supărare a lui So Seu No care şi-a luat cei doi fii şi a plecat înspre sud unde a întemeiat Baekje, al treilea regat care a format The Three Kingdoms, Goguryeo, Silla şi Baekje, care după multe lupte între ele aveau să fie unite sub nepotul lui Seon Deok, Chun Chu.

Jumong a domnit sub numele de Dongmyeong sau Dongmyeongseongwang. În stela despre care am vorbit mai sus e numit Regele Chumo, în  Samguk Sagi şi Samguk Yusa este amintit ca Go Jumong.

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Legendele Palatului: Prinţul Jumong&8221;

    • Filmele coreene ne arată o lume cu totul diferită de cea a americanilor/indienilor în ceea ce priveşte realizarea lor. Avem ce învăţa de la ele.
      Mulţumesc de vizită!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s